26-01-2017 – Zakelijke Rechten (Incl. Onroerende Leasing)


Datum: donderdag 26 januari 2017
Van 19.00u tot 22.00u (onthaal vanaf 18.30u)
Spreker: Tim MELIS – Advocaat-vennoot bij Cazimir Advocaten
Plaats: DEN EYCK – Kasterlee


U heeft ongetwijfeld reeds vastgesteld dat de fiscale administratie de laatste jaren een bijzondere aandacht heeft voor de verwervingen van onroerend goed via de vestiging van een tijdelijk zakelijk recht. Er waren uiteraard de gerichte controles vruchtgebruik, maar ook de vestiging van erfpacht kwam op de zwarte lijst te staan en bij de beëindiging van opstalconstructies ontstaan discussies over de vergoeding die moet worden betaald door de grondeigenaar voor de gebouwen.
Hoog tijd voor een fiscale stand van zaken. De spreker gaat nader in op de fiscale wolfijzers en schietgeweren bij de vestiging en beëindiging van zakelijke rechten en dit zowel in de directe als de indirecte belastingen: – Waarde vruchtgebruik correct onderbouwen:
– welke huurwaarde en welke formule mag u toepassen? Moet de blote eigendom ook worden gewaardeerd? Kan ik rekening houden met uit te voeren werken?
– Wat met de verdeling van de kosten tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar? Moet ik op het einde een vergoeding betalen of onmiddellijk? Hoe stel ik die vergoeding vast?
– Kan ik nog een recht van erfpacht vestigen met toepassing van het 2% registratierecht?
– Wat bij de wederoverdracht of wedersamenstelling van dat recht?
– Is de opstalgever of de erfpachtgever een vergoeding verschuldigd aan de opstalhouder of erfpachter aan het einde van de respectievelijke rechten? Hoe kijkt de fiscus hiernaar?
– Wat bij een vroegtijdige beëindiging van een zakelijk recht? Ben ik registratierechten verschuldigd over de vergoeding?
– Kan ik een vruchtgebruik, een recht van erfpacht of een recht van opstal verlengen?
– Tenslotte wordt ook nog een ander alternatief, met name de private onroerende leasing, van naderbij bekeken.